Slovenia este fără victorie în istoria confruntărilor cu Danemarca
Slovenia și Danemarca joacă al doilea meci al zilei de duminică la turneul din Germania (ora 16:00). Cele două reprezentative fac parte din Grupa C, alături de Anglia și Serbia.
SLOVENIA REVINE ÎN TURNEU DUPĂ O PAUZĂ DE 24 DE ANI
Slovenia revine la întrecerea continentală după o pauză de 24 de ani. În 2000, la prima participare, a înregistrat două remize și un egal. Atunci, debutul a fost contra FR Iugoslavia, meci încheiat cu un incredibil 3-3, după ce a condus cu 3-0. Acel joc a însemnat și singurul caz din istoria întrecerii în care o națională a condus cu 3 goluri avans, dar nu a terminat și învingătoare. Zlatko Zahovic a fost atunci cel mai bun marcator al echipei, cu 3 goluri.
În drumul spre Germania, Slovenia s-a calificat la braț chiar cu Danemarca. A avut un bilanț de șapte victorii, un egal și două înfrângeri, dar a ocupat locul 2. Ambele reprezentative au avut același număr de puncte (22), dar meciurile directe au făcut departajarea (1-1 pe teren propriu și 1-2 în deplasare).
În preliminarii, selecționata condusă de Matjaz Kek a setat o medie de 2 goluri. Benjamin Sesko, atacantul de la RB Leipzig, a fost cel mai bun marcator, cu 5 goluri. El a oferit și două pase decisive. Interesant este faptul că Sesko a contribuit direct la goluri doar în cele cinci jocuri disputate de Slovenia pe teren propriu.
Trei oameni au jucat în toate cele 10 partide din calificări, Jaka Bijol, Adam Cerin și Zan Karnicnik. Omul de echilibru al echipei este însă Jan Oblak de la Atletico Madrid, unul dintre cei mai buni portari din lume.
Slovenia pornește cu ultima șansă în grupă, dar în niciun caz nu poate fi subestimată. Nu a pierdut niciunul din cele cinci meciuri amicale disputate în 2024. A învins Portugalia cu 2-0, dar a și remizat cu Malta (2-2). Înaintea de a pleca spre Germania, echipa lui Kek a învins Armenia cu 2-1 și a terminat la egalitate cu Bulgaria, 1-1.
DANEMARCA A JUCAT ÎN SEMIFINALE LA EDIȚIA PRECEDENTĂ
Danemarca este una dintre cele zece reprezentative care au câștigat măcar o dată acest turneu. Momentul 1992, când a venit de pe plajă și a câștigat, este de neuitat. Între timp, a devenit una dintre cele mai experimentate națiuni, aceasta fiind a zecea participare. Totuși, după 1992, nordicii au mai trecut de faza grupelor în două ocazii, în 2004 (sferturi de finală) și la ediția precedentă, când au avut un parcurs până în semifinale.
Danemarca și-a asigurat prima poziție în grupa de calificare în special datorită parcursului de pe teren propriu, unde a avut procentaj maxim. În cele 10 jocuri, selecționata lui Kasper Hjulmand a marcat în medie 1.9 goluri. Iar media totală (goluri marcate și primite) a fost de 2.9 goluri.
Rasmus Hojlund a fost golgheterul echipei în preliminarii, cu 7 goluri. El a avut, de asemenea, cele mai multe șuturi din lotul danez (23). Atacantul de la Man United va conduce, probabil, atacul Danemarcei la acest turneu final. Hojlund este și una dintre puținele noutăți ale echipei, în special în ceea ce privește formula de start, comparativ cu ediția trecută.
În istoria competiției, Danemarca are meciuri cu o medie de 2.79 goluri, cea mai ridicată dintre cele 12 națiuni cu cel puțin 20 de jocuri. Scandinavii au disputat în total 33 de partide la Europene.
În 2024, băieții lui Kasper Hjulmand sunt neînvinși. După un 0-0 cu Elveția, au învins Insulele Feroe (2-0), Suedia (2-1) și Norvegia (3-1).
CE MAI TREBUIE SĂ ȘTIM
- Danemarca este invincibilă în cele șase jocuri disputate contra Sloveniei, cinci dintre acestea fiind câștigate. Singura remiză a fost chiar în calificările pentru această competiție, 1-1 la Ljubljana.
- Slovenia are o medie de 2.33 goluri primite în jocurile cu Danemarca.
- Nordicii au deschis scorul în cinci din cele șase meciuri directe.
ECHIPELE PROBABILE
Slovenia: Oblak; Karnicnik, Blazic, Bijol, Janza; Horvat, Gnezda Cerin, Elsnik, Mlakar; Sesko, Sporar
Danemarca: Schmeichel; Andersen, Christensen, Vestergaard; Maehle, Hojbjerg, Hjulmand, Kristiansen; Eriksen; Hojlund, Damsgaard
sursa: Getty Images