Halep - Yastremska: Prim test real pentru Simona la Roma
de Gabriel Ilcu
Simona Halep s-a calificat miercuri în turul al treilea al lui turneului WTA Premier 5 de la Roma, după o evoluție mai puțin convingătoare contra italiencei Jasmine Paolini. De un test mult mai serios aceasta va avea însă vineri, 18 septembrie, atunci când o va întâlni pe Dayana Yastremska, într-un duel pentru sferturile de finală.
HALEP, A ZECEA VICTORIE CONSECUTIVĂ
Principală favorită la Roma în absența lui Ashleigh Barty, Simona Halep a avut un prim tur liber, astfel că a debutat contra lui Jasmine Paolini, în runda secundă. Românca s-a impus cu 6-3, 6-4, după o oră și 24 de minute în fața italiencei beneficiară de wild-card, obținând a zecea victorie la rând în circuit. Deși n-a petrecut mult timp pe teren, iar scorul arată o victorie destul de clară, dacă ne uităm la evoluția partidei, lucrurile au fost ceva mai complicate.
Începutul a fost unul greoi, cu italianca luând primele două game-uri și având alte două șanse să facă 3-0 pe serviciul româncei. După acel game 3 mai lung, Simona și-a intrat treptat în ritm și chiar dacă a ratat șansa desprinderii în câteva rânduri, a reușit să ia primul set. Al doilea a început cu un alt joc de părea interminabil, cu patru mingi de break salvate. Ulterior, a urmat o serie de șase break-uri, începută de Paolini și încheiată de Halep, care a făcut 5-4 și, mai apoi, a terminat meciul la prima șansă pe care a avut-o.
Nu ar trebui să ne mire foarte mult modul în care s-a desfășurat acest meci, pentru că nu este prima dată când Simona începe astfel un turneu. Inclusiv în 2020, ea a avut probleme în primele partide de la diverse competiții, cum ar fi Dubai și Praga. În Emirate, a câștigat foarte greu, în fața lui Ons Jabeur, iar, în Cehia, s-a chinuit în cea mai mare parte a partidei cu Polona Hercog. Ulterior, ea a câștigat ambele turnee.
Halep și-a depășit deja performanța de anul trecut de la Roma, când a pierdut cu Marketa Vondrousova, în turul al doilea. În 2017 și 2018, românca a jucat finala, pierdută însă de fiecare dată de Elina Svitolina.
YASTREMSKA A STAT APROAPE CINCI ORE PE TEREN LA ROMA
Dayana Yastremska a ajuns în turul al treilea de la Roma după două meciuri foarte lungi care au avut o durată totală de patru ore și 53 de minute. Mai întâi, ea a învins-o pe Camila Giorgi cu 7-5, 6-7(5), 6-4, luni, după două ore și 34 de minute, iar, miercuri, a trecut de Amanda Anisimova, cu 4-6, 7-6(3), 6-4, după două ore și 19 minute.
Internazionali BNL d'Italia 2020 este primul turneu pentru Yastremska după despărțirea de Sascha Bajin. Ucraineanca de 21 de ani a luat această decizie după ce a fost învins în turul al doilea de la US Open de Madison Brengle, cu 6-2, 6-3.
Dayana este o jucătoare extrem de agresivă și ar trebui să ne așteptăm să fie sportiva mai ofensivă și în meciul cu Halep. Pe de altă parte, ucraineanca își asumă și destul de multe riscuri și, mai mult ca sigur, va face și mai multe greșeli neforțate. De asemenea, ar trebui să ne așteptăm ca Yastremska să aibă și mai multe duble greșeli decât Simona.
HALEP ȘI YASTREMSKA S-AU ÎNTÂLNIT ȘI MARȚI
Deși la simplu, Simona Halep și Dayana Yastremska nu s-au mai întâlnit niciodată, cele două au fost adversare chiar marți la Roma, într-un meci de dublu. Perechea 100% românească foarta din Halep și Monica Niculescu a câștigat clar partida cu Yastremska și conaționala sa Elina Svitolina, scor 6-1, 6-0. Astfel, Simona și Monica urmează să evoluze din nou în această probă miercuri, contra japonezelor Shuko Aoyama și Ena Shibahara.
CE MAI TREBUIE SĂ ȘTIM
* Învingătoarea din acest meci o va întâlni în turul următor pe Elena Rybakina sau pe cea care va câștiga meciul Yulia Putintseva - Petra Martic.
* Deși este o jucătoare extrem de talentată, care are deja 3 titluri WTA în carieră, Yastremska nu a impresionat niciodată în turneele importante.
* Yastremska a mai jucat doar anul trecut la Roma, când a pierdut în primul tur.
* Halep se află pe locul 2 în lume, în timp ce Yastremska e clasată pe 29.
Yastremska este mai tânără cu aproape 9 ani decât Halep (21-29) și cu 7 cm mai înaltă (1,75 m - 1,68 m).
Sursă foto: Guliver / Getty Images