Anglia - Iran: Britanicii încep un nou turneu final cu gândul la It's coming home
de Gabriel Ilcu
Anglia și Iran deschid a doua zi a Cupei Mondiale din Qatar, cu meciul lor de luni, 21 noiembrie, de la ora 15:00, de pe Khalifa International Stadium. Văzut drept Stadionul Național din Qatar, arena este localizată în Aspire Zone din Al Rayyan, oraș care face parte din municipalitatea cu același nume, dar care este considerat parte a zonei metropolitane a capitalei Doha.
ANGLIA VREA SĂ FACĂ UN NOU PAS ÎN FAȚĂ
Ultimele două turnee finale au fost foarte bune pentru Anglia, care a jucat semifinale la Cupa Mondială din 2018 (înfrângere în Rusia cu Croația după prelungiri) și finală la Euro 2020 (înfrângere pe Wembley, în fața Italiei, după loviturile de departajare). Acum, în Qatar, fanii visează din nou la trofeu, dar rămâne de văzut dacă britanicii lui Gareth Southgate vor putea face încă un pas în față.
Selecționerul Albionului este din nou sub presiune și, probabil, acesta va fi ultimul său turneu final. Ajuns conjunctural în funcție, după mandatul scurt al lui Sam Allardyce, Southgate a fost aplaudat pentru rezultatul din Rusia, de acum patru ani, însă apoi au urmat tot mai multe critici. Selecția și alegerile sale din timpul partidelor au fost privite cu neîncredere de specialiști și fani, iar rezultatele din Nations League, din acest an, au fost cu adevărat dezamăgitoare.
Southgate a fost contestat inclusiv acum, când a făcut selecția pentru Cupa Mondială. În afara accidentatului Reece James, acesta nu i-a luat pe Abraham și Tomori, dar l-a convocat din nou pe Maguire. Rămâne acum de văzut pentru ce va opta concret în timpul meciurilor selecționerul englez. E posibil ca, cel puțin luni, să renunțe la sistemul cu trei fundași centrali, întrucât Kyle Walker a admis că nu este încă la 100% pentru acest meci.
QUEIROZ, AL TREILEA MONDIAL LA RÂND CU IRAN
Carlos Queiroz se pregătește pentru a patra Cupă Mondială consecutivă. După ce a condus naționala țării sale în Africa de Sud, în 2010, portughezul a ajuns în Iran, un an mai târziu. I-a calificat pe persani la turneul din 2014, din Brazilia, dar și la cel din 2018, din Rusia. A plecat apoi în Columbia, unde a început prost preliminariile, iar rezultatele care aveau să-i coste pe ”Los Cafeteros” inclusiv calificarea în Qatar i-au scurtat și mandatul lusitanului născut în Mozambic.
Queiroz a preluat apoi Egiptul, dar nici pe banca ”faraonilor” n-a petrecut prea mult timp, două eșecuri cu Senegal costându-l pe acesta postul. Ambele au fost la loviturile de departajare - prima în finala Cupei Africii și a doua în returul barajului de calificare la Cupa Mondială. Antrenorul portughez va fi însă prezent în Qatar, după ce, în toamnă, s-a întors în Iran și va încerca să scoată din grupe această echipă pentru prima dată în istorie.
La a treia Cupă Mondială ca selecționer al Iranului, Queiroz contează pe destul de mulți jucători din Europa, precum Mehdi Taremi de la Porto, Sardar Azmoun de la Bayer Leverkusen, Karim Ansarifard de la Omonia, Alireza Jahanbakhsh de la Feyenoord, Saman Ghoddos de la Brentford sau Ehsan Hajsafi de la AEK Atena. Dintre toți aceștia, Azmoun are ceva probleme musculare, care l-ar putea ține în afara primului 11 la meciul cu Anglia.
CE MAI TREBUIE SĂ ȘTIM
- Este primul meci oficial dintre Anglia și Iran. Persanii n-au câștigat niciodată la Cupa Mondială contra unei echipe din Europa.
- 12 din ultimele 18 goluri ale Angliei la Cupa Mondială au venit din faze fixe.
- Iran a câștigat doar 2 din cele 15 meciuri jucate la Cupa Mondială (cu SUA în 1998 și cu Maroc în 2018).
ECHIPELE PROBABILE
Anglia: Pickford - Trippier, Stones, Maguire, Shaw - Rice, Bellingham - Sterling, Mount, Foden - Kane.
Iran: Beiranvand - Moharrami, Pouraliganji, Hosseini, Mohammedi - Nourollahi, Ezatolahi, Hajsafi - Jahanbakhsh, Taremi, Amiri.
Sursă foto: Imago Images